سفارش تبلیغ
صبا ویژن

اندیشه

سال سیزده ماهه

    نظر

سال 13 ماهه: تقویم ایران دقیقترین تقویم درجهان است .در ایران باستان هر سال دوازده ماه بود و هرماه سی روزداشت و یک سال 360 روز و هر سال 5 روز و اندی کمتر از یک سال خورشیدی داشت این پنج روز در پایان سال افزوده می‌شد و اندی آن پس از گذشتن صد و بیست سال ، بصورت یک ماه در آخر دوازده ماه سال محاسبه میگردید . یعنی پس از هر صد و بیست سال ، سال سیزده ماهه میشد .

 

تقویم جلالی چیست؟

تقویم جلالی که در پایان آن، نام حکیم عمر خیام و تعدادی از دانشمندان ایرانی نوشته شده است

تقویم جلالی یا ملکی تقویمی است که در زمان سلطنت جلال‌الدین ملکشاه سلجوقی تدوین شد و تقویم فعلی ایران به همان پایه است. علل وضع این تقویم آن بود که چون تاریخ یزدگردی که اختصاص به زردشتیان داشت، بدون کبیسه حساب می‌شد به همین جهت نوروز ثابت نمی‌ماند و با اول بهار که ابتدای سال طبیعی است، مطابقت نداشت، به همین علت خواجه نظام‌الملک و سلطان ملکشاه درصدد اصلاح تقویم برآمدند و جمعی از منجمان، مامور تنظیم تقویم شدند که از جمله آنها حکیم عمر خیام، میمون‌بن نجیب واسطی، ابوالمظفر استقراری و چند نفر دیگر را برشمرده‌اند. محل کار رصدخانه را به اختلاف در اصفهان، ری و نیشابور ذکر کرده‌اند.

مبدا این تاریخ را ابن اثیر ضمن وقایع سال 471 هجری قمری نوشته است که روز جمعه نهم رمضان سال 471 ه.ق (مطابق 15 مارس 1078 میلادی) است. سال جلالی از اول بهار (نوروز سلطانی) آغاز می‌شود.

اسامی ماه‌ها همان نام‌های 12گانه تاریخ کنونی ایران است و در آن، سال به فصول چهارگانه تقسیم شده است. در این تقویم اول سال روزی است که خورشید بین ظهر روز قبل و ظهر آن روز وارد برج حمل (نقطه گاما) می‌شود، به همین علت سال جلالی برخلاف سال مسیحی که در هر 10 هزار سال قریب 3 روز با سال حقیقی اختلاف پیدا می‌کند، همیشه مطابق با سال حقیقی است، از این‌رو آن را می‌توان دقیق‌ترین تقویم جهان دانست.

تقویم رسمی ایران براساس تقویم جلالی است.